Persones sense llar

Algunes consideracions prèvies…

  1. Aconseguir que una persona deixi el carrer no es fa de la nit al dia.
  2. No és un tema policial sinó d’atenció social. No es pot treure una persona del carrer per la força.
  3. No et frustris si la persona que veus al carrer no el deixa demà.
  4. Els equips de l’Ajuntament i entitats socials segurament ja coneixen aquesta persona.
  5. És millor oferir conversa que diners però fes segons el teu criteri.

Recursos

Fundació Arrels

Durant l’estat d’alarma, tenim activat un servei telefònic per orientar-te sobre què fer si veus algú vivint al carrer.
Truca’ns al 93 551 48 40 (de dilluns a divendres, de 10h a 14h i de 16h a 20h).
També pots consultar el mapa de recursos oberts a Barcelona durant la crisi del coronavirus.

Què fer si veus algú dormint al carrer?

Si sempre veus a la persona de nit a Barcelona, has de trucar als equips de carrer de l’Ajuntament. Tel. 93 256 66 50 | Pàgina web. També et pots adreçar al 112.

Si veus a la persona de dia a Barcelona, has de trucar als equips de carrer de l’Ajuntament. També pots avisar a Arrels a través del localitzador. Amb aquest avís, activarem el nostre equip de carrer i treballarem en xarxa amb altres equips de la ciutat per mirar la millor manera d’abordar la situació. Recorda que l’equip de carrer d’Arrels només treballa a Barcelona i visita, prioritàriament, a aquelles persones que es troben en una situació més vulnerable. Per avisar-nos, també pots descarregar-te l’aplicació mòbil Arrels Localitzador. Aquí trobes la versió per a Android i per a IOS.

Si veus menors a la nit dormint al carrer avisa al Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona trucant al 900 70 30 30.

També pots informar a la persona al carrer que pot anar a demanar ajuda al Servei d’Inserció Social.
Adreça: Pg. Pujades, 29 | Tel. 93 256 66 50 | Més informació
o adreçar-la al centre de serveis socials del barri: Serveis socials de Barcelona.

Si la persona que veus al carrer no atén o es fa difícil parlar amb ella, pots trucar al Servei d’Inserció Social (SIS, Tel. 93 256 66 50 | Pàgina web) o donar l’avís a l’Ajuntament a través del servei telemàtic IRIS. També ens ho pots explicar a Arrels.

Si veus una persona sense llar estirada al terra i penses que pot trobar-se malament, avisa al 112.

Parar-se a xerrar amb la persona. A vegades, una estona de conversa i escoltar la persona que viu al carrer són més útils que donar diners o coses materials. Si et fa vergonya, pots acostar-te amb l’excusa de portar-li menjar. És una manera de fer visible la persona.

Donar diners. Des d’Arrels no et podem dir si és útil o no donar diners a una persona que viu al carrer, ho deixem al teu criteri. A les persones sense llar a les quals hem preguntat, sí que els va ser útil perquè els va ajudar en moments determinats.

Donar menjar. Les persones sense llar a les quals hem preguntat també trobaven útil quan els hi donaven menjar. En el cas que la persona estigui dormint, és millor no despertar-la.

 

Què fer si t’has quedat sense sostre?

Tant si fa uns dies com si fa més temps que estàs al carrer a Barcelona però ningú ho sap, pots anar a demanar ajuda al Servei d’Inserció Social de l’Ajuntament. Allà atenen persones soles majors d’edat. Millor si hi vas directament.
Adreça: Passeig Pujades, 29 | Tel. 93 256 66 50

Pots anar a dinar gratuïtament a qualsevol dels menjadors públics de Barcelona pel teu compte durant tres dies però, si vols anar-hi més temps, necessitaràs que el teu centre de serveis socials faci el tràmit. Més informació.

Si necessites un lloc on dormir, pots anar als albergs d’acollida temporal. Són gratuïts i d’entrada lliure. No cal que demanis cita prèvia, pots presentar-te directament, tot i que hi ha molta llista d’espera. Millor si portes algun document acreditatiu (DNI, NIE o passaport). Actualment hi ha llista d’espera, els hi pots deixar el teu telèfon i et trucaran.
Zona Franca: c/ Número 60 Zona Franca, 9
Nou Barris: c/ Marie Curie, 20
Sant Gervasi: c/ Císter, 20
Més informació.

Si necessites un lloc on dutxar-te, protegir les teves coses, alimentar-te o dormir, pots consultar la guia ‘Viure al carrer a Barcelona’ d’Arrels, que recull una setantena de recursos d’accés directe i consells pràctics de persones que han viscut al carrer. També pots consultar la guia de la comunitat de Sant Egidi.

Si has rebut alguna agressió, amenaça, insult o situació discriminatòria, contacta amb el Servei de Delictes d’Odi i Discriminació de la Fiscalia Provincial de Barcelona. Adreça: Gran Via de les Corts, 111, Ciutat de la Justícia, Edifici F, planta 9 / Tel. 93 554 91 10 i 91 554 93 26.
També pots contactar amb l’equip jurídic d’Arrels per demanar orientació sobre què fer si has rebut una agressió. Tel. 635 439 400.

Si vius a Catalunya però fora de Barcelona has d’anar al centre de serveis socials que et correspon. Per saber on està el teu centre de serveis socials pots trucar al 012.

Si vius fora de Catalunya, a la resta de l’Estat, truca al telèfon 012 d’informació ciutadana.

 

Estàs a punt de quedar-te al carrer?

Si vius a Barcelona, busca aquí el teu centre de serveis socials:
Els serveis socials de Barcelona

Si vius a Catalunya però fora de Barcelona vés al centre de serveis socials que et correspon. Per saber on està el teu centre de serveis socials pots trucar al 012. Els serveis socials de la teva ciutat t’han de poder atendre, la solució no és anar a Barcelona perquè et trobaràs desubicat i fora del teu context.

Si vius fora de Catalunya, a la resta de l’Estat, truca al telèfon 012 d’informació ciutadana.

Si vius a Barcelona i et fan fora de casa en pocs dies, adreça’t de manera immediata als serveis socials del teu barri. Si ja hi has anat i no has trobat resposta o arriba el dia del desallotjament, truca al Centre d’Urgències i Emergències Socials (CUESB).
Adreça: c/ Llacuna, 25 | Tel. 900 70 30 30

Si tens una dificultat auditiva, pots demanar informació a la Generalitat de Catalunya a través de missatgeria instantània amb l’aplicació Telegram escrivint al número 681 012 012. Si ets de Barcelona pots adreçar-te a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de la plaça Sant Miquel on disposen d’atenció amb llengua de signes.

Si el teu problema té a veure amb una situació de violència de gènere, truca al telèfon 016.

Si no estàs empadronat enlloc explica-ho als Serveis Socials del teu barri o municipi. En cas de ser estranger i no tenir documentació pots demanar assessorament al Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER).

Si no disposes de targeta sanitària dirigeix-te al SAIER o posa’t en contacte amb l’Associació Salut i Família.

 

A la Xarxa Suport 3VR considerem que el primer recurs a tenir en consideració és la auto-organització en l’entorn mes proper (la vostra escala, el tram de carrer…). Feu xarxa i detecteu les situacions de risc de les persones o famílies més vulnerables. En els següents enllaços podeu trobar més informació dels temes més importants i, si encara així necessiteu suport, ompliu el nostre formulari.